Αλκοόλ & Κάπνισμα

Σύμφωνα με υπολογισμούς το 70% των ατόμων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι και μανιώδης καπνιστές. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότεροι καπνιστές πίνουν και αντίστοιχα αυτοί που πίνουν καπνίζουν, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το αλκοόλ και το τσιγάρο πάνε μαζί;

Η σχέση μεταξύ του αλκοόλ και της νικοτίνης δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητή, αλλά περιλλαμβάνει ένα σύμπλεγμα από κοινωνικές, βιολογικές και χημικές όψεις. Τόσο το αλκοόλ όσο και η νικοτίνη διεγείρουν την ελευθέρωση της ντοπαμίνης και κάθε ενδογενούς ουσίας ίδιας με το όπιο στους αμοιβαίους δρόμους του εγκεφάλου, οι οποίοι οδηγούν σε απολαυστικές και ενισχυμένες επιδράσεις. Επομένως, η νικοτίνη αυξάνει την παρόρμιση για χρήση του αλκοόλ ή είναι μίaνύξη πρός το άτομο για να πιεί και το αντίθετο. Ωστόσο, αμφισβητείται ότι το κάπνισμα μπορεί να ελευθερώσει τα ίδια χημικά τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν ορμές για το αλκοόλ.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι αλληλένδετα αφού η χρήση τους γίνεται στις ίδιες κοινωνικές περιστάσεις και χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις που έχουν προξενηθεί από στρές. Χημικά, το αλκοόλ είναι ένα κατευναστικό ενώ η νικοτίνη είναι ένα διεργετικό και η παράλληλη χρήση τους μπορεί να μετριάσει τη δράση τους. Φυσιολογικώς, το σώμα θα απορροφίσει το αλκοόλ γρηγορότερα στην περίπτωση που η νικοτίνη είναι παρούσα, επομένως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ θα χρειαστεί για να φτάσει στο επιθυμιτό αποτέλεσμα για έναν καπνιστή.

Κίνδυνοι 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ καθώς και τσιγάρων αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το ρίσκο αυτό αυξάνεται ραγδέα όταν η κατανάλωση περιλαμβάνει και τα δύο αυτά μαζί.

Διπλή εξάρτηση του αλκοόλ και της νικοτίνης μπορεί να επιφέρει ένα συνταρακτικό ρίσκο σε ορισμένα είδη καρκίνου όπως του εγκεφάλου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγξ, του ισοφάγου, του στομάχου, του πάνγκρεατος, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και των αυχενικών καρκίνων. Οι λόγοι ενδεχομένως να οφείλονται στο ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει με την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τα καρκινογόνα σε πιό αβλαβείς ουσίες, οι οποίες μπορούν να εξαλειφθούν πολύ ποιό εύκολα. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιρρεάσει την ικανότητα του σώματος να διορθώσει το DNA το οποίο έχει καταστραφεί από τα καρκινογόνα και όπως γνωρίζουμε, το τσιγάρο είναι γεμάτο από καρκινογενή χημικά. Στην κορυφή αυτού υπάρχει αυξημένο ρίσκο για υπατοπάθειες, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Σεξουαλική δυσλειτουργία και προβλήματα γονιμότητας 

Το αλκοόλ χαμηλώνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης (τεστοστερόνης), η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα των σπεματοζωαρίων. Το αλκοόλ και η νικοτίνη μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν

σε δυσλειτουργία στύσης στους άνδρες. Η νικοτίνη επίσης συμβάλλει στην ανδρική υπογονιμότητα αφού προξενεί τις ουρές του σπέματος να αλλάσουν. Αυτό σημαίνει ότι η κινητικότητα τους είναι πολύ μειωμένη και για αυτό είναι λιγότερο πιθανό να φθάσουν και να γονιμοποιήσουν το γυναικείο ωάριο. 

Καρκίνοιτηςστοματικήςκοιλότητας

Περίπου 1500 θανάτοι εκτιμούνται κάθε χρόνο στην Αγγλία από καρκίνο στη στοματική κοιλότητα, 90% των οπoίων είναι αποτέλεσμα αυξημένης χρήσης αλκοόλ και τσιγάρων. Οι επιπτώσεις των στοματικών καρκίνων μεταξύ νεαρών γυναικών αυξάνονται καθώς η επικράτηση τόσο της αυξημένης χρήσης αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα ανάμεσα σε αυτό το κοινωνικό σύνολο επίσης αυξάνεται.

Καρκίνος του ισοφάγου 

Το αλκοόλ ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του ισοφάγου. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογόνες αλλαγές. Το ρίσκο αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν το άτομο επίσης καπνίζει. 

Πεπτικό έλκος και έλκος στο λεπτό έντερο

Το αλκοόλ ερεθίζει και διαβιβρώσκει την βλεννώδης εσωτερική επιφάνεια του στομάχου και τα έντερα οδηγούνται σε φλεγμονή και αιμοραγία. Η νικοτίνη αυξάνει τον όγκο και την συγκέντρωση στο γαστρικό οξύ, η οποία μπορεί να προκαλέσει έλκος και αργή θεραπεία. Μαζί αποτελούν ένα κακό συνδιασμό.