Γάλα: Ελιξίριο υγείας με πολλές θαυμαστές ιδιότητες τι ισχύει τελικά…. Μύθοι κ η αλήθεια… (Τελιοπούλου Χαρά, Διατροφολόγος, BSc of Science in Human Nutrition)

Το γάλα από τα παλιά χρόνια θεωρούνταν ιδανικό για την ανακούφιση του γαστρεντερικού ερεθισμού, για την αϋπνία και την υπερένταση. Το γάλα επίσης περιέχει βιολογικά ενεργά χημικά, όπως το ασβέστιο, που καταπολεμούν πολλά φάρμακα ενάντια στα προβλήματα υγείας. Πολλά όμως ακούγονται το τελευταίο διάστημα για το γάλα και τις ιδιότητες του, «δεν πρέπει να πίνει γάλα ένας ενήλικας», « δεν μας προσφέρει τίποτε», « ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που συνεχίζει να πίνει γάλα αφού απογαλακτιστεί», « το γάλα προκαλεί καρκίνο», «το γάλα προκαλεί καρδιακά νοσήματα» κ.α. πολλά,  έχετε όμως αναρωτηθεί τι τελικά φταίει? Η αγελάδα ή η ανθρώπινη παρέμβαση που με τις ορμόνες που φορτώνουν τα καημένα τα θηλαστικά για να αυξήσουν την παραγωγή προκαλείται όλο αυτό το κακό..

Θα αναρωτιέστε τι να πιστέψετε και ποιόν… τελικά, πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος… όλα σωστά και όλα λάθος θα έλεγα… σύμφωνα με έρευνες και στο τελευταίο Σεμινάριο που παρακολούθησα που οργανώθηκε από την Ε.Δ.Δ.Ε. (Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος) το περασμένο Σαββατοκύριακο 27-28 Μαΐου 2017 για ακόμα μια φορά ειπώθηκε το ερώτημα αυτό και φυσικά για ακόμα μια φορά δόθηκαν οι ίδιες απαντήσεις από τους ειδικούς στο ερώτημα αν πρέπει τελικά να πίνουμε γάλα ή όχι…

Αυτό είναι καθαρά στην κρίση του καθενός από εσάς, αυτό όμως που πραγματικά ισχύει είναι ότι πρέπει να διαλέγουμε ποιοτικό γάλα βιολογικής προέλευσης, αγελαδινό είτε κατσικίσιο διότι:

Ιδιότητες του γάλατος

  • Αποτρέπει την οστεοπόρωση
  • Λειτουργεί ως καταπραϋντικό για το στομάχι από τα φάρμακα και τις βαριές τροφές
  • Εμποδίζει ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Αυξάνει την πνευματική ενέργεια
  • Καταπολεμά τις λοιμώξεις
  • Καταπολεμά την διάρροια
  • Προλαμβάνει την χρόνια βρογχίτιδα
  • Προλαμβάνει το πεπτικό έλκος
  • Αποτρέπει το σχηματισμό τερηδόνας

 

Το γάλα δρα σαν ελιξίριο για τα εύθραυστα κόκαλα που προκαλεί η οστεοπόρωση

 

Το γάλα έχει την δυνατότητα να προστατεύει από την οστεοπόρωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο και όχι μόνο. Το γάλα είναι αποδειγμένο ότι βοηθάει καλύτερα στην οστεοπόρωση αφού το σώμα μας απορροφάει καλύτερα το ασβέστιο που προέρχεται από αυτό από τα συμπληρώματα διατροφής και τα χάπια. Το γάλα και το τυρί επίσης προλαμβάνουν το σχηματισμό τερηδόνας.

 

Το γάλα έχει αντικαρκινική δράση

 

Σύμφωνα με έρευνες το γάλα προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Αυτό συμβαίνει λόγω ότι το ασβέστιο που είναι το προστατευτικό συστατικό του γάλακτος, αποτοξινώνει τα χολικά οξέα στην εντερική περιοχή τα οποία συμβάλλουν στον καρκίνο. Το οξεόφιλο γάλα, το οποίο είναι υγρό γιαούρτι ζυμωμένο από βακτήρια, είναι εξίσου αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Η καθημερινή επίσης κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται και με τα μικρά ποσοστά καρκίνου του στομάχου καθώς και των πνευμόνων.

 

Προλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα

 

Η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος σύμφωνα με έρευνες λιγοστεύει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιας βρογχίτιδας κυρίως στους καπνιστές. Η βιταμίνη Α που περιέχει το γάλα προστατεύει το αναπνευστικό επιθήλιο (τα κύτταρα στο τοίχωμα των πνευμόνων), προλαμβάνοντας μέχρι ενός σημείου τη χρόνια βρογχίτιδα και τον καρκίνο των πνευμόνων.

 

Το γάλα προφέρει καταπραϋντική δράση για το έλκος

 

Τα λιπαρά του γάλακτος είναι πλούσια σε βιολογικά ενεργές προσταγλανδίνες τύπου Ε2 οι οποίες δρουν για την προστασία του στομάχου και των εντερικών τοιχωμάτων, προστατεύοντας από τις επιθέσεις επικίνδυνων χημικών, όπως το οξύ και ο καπνός του τσιγάρου, που αποτελούν την βασική αιτία έλκους. Το γάλα βέβαια δεν θεραπεύει το χρόνιο έλκος όμως καταπραΰνει τον πόνο. Το γάλα επίσης περιέχει προσχηματισμένα αντισώματα που καταπολεμούν τους ιούς και κάποιους παράγοντες οι οποίοι εξουδετερώνουν τα εντερικά μικρόβια.

 

Ιδανικό στις γαστρεντερικές λοιμώξεις

 

Το λίπος του γάλακτος περιέχει αντιμολυσματικούς παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη γαστρεντερικών ασθενειών, κυρίως της παιδικής διάρροιας. Η χρόνια διάρροια στα νεαρά παιδιά που πίνουν αποβουτυρωμένο γάλα θεραπεύεται γρήγορα μόλις αρχίσουν να πίνουν πλήρες γάλα. Όσο για τον κίνδυνο κατανάλωσης γάλακτος σε παιδιά που έχουν ήδη διάρροια, σύμφωνα με έρευνες το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να καταναλώνονται άφοβα στην διάρκεια της οξείας γαστρεντερίτιδας ως μέρος της διατροφής των παιδιών άνω των 6 μηνών.

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

  • Το αποβουτυρωμένο γάλα προφανών είναι καλύτερο για του ενήλικους διότι περιέχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με το πλήρες γάλα ακόμη και περισσότερο ασβέστιο. Επίσης το χαμηλό σε λιπαρά γάλα διεγείρει τα χημικά του εγκεφάλου ενώ το πλήρες τα καταστέλλει. Και βέβαια περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες για την περίπτωση έλεγχου βάρους και της χοληστερίνης
  • Το γάλα μειώνει την πίεση
  • Για μεγαλύτερη πνευματική απόδοση, 1 ποτήρι γάλα πριν την κατανάλωση άλλων τροφών επιτρέπει στα μόρια των πρωτεϊνών του γάλακτος να πάρουν το προβάδισμα και να δημιουργήσουν διεγερτικά χημικά στον εγκέφαλο

Τέλος, όταν διαβάζετε μια έρευνα και πριν βγάλετε τα συμπεράσματα σας να προσέχετε:

  • Ποιος την έκανε και την έγραψε (είναι ειδικός, επιστήμονας ή μήπως κομπογιαννίτης που δυστυχώς είναι πολλοί ανάμεσα μας)
  • Που έχει γίνει η έρευνα (άλλες διατροφικές συνήθειες έχουν οι Αμερικανοί και πολύ διαφορετικές εμείς οι Έλληνες)
  • Πόσα άτομα έχουν λάβει μέρος (σε μια έρευνα ακόμα και 1,000 ατόμων εσείς μπορεί να αποτελείτε την εξαίρεση)

Ενημερωθείτε σωστά, ρωτήστε έναν επιστήμονα, ζητήστε ακόμα να σας επιδείξει το πτυχίο και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν είναι ντροπή όταν πρόκειται για την υγεία σας!