Διατροφικές συστάσεις στην ενήλικη ζωή….

 Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκή μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά για την καλύτερη διατήρηση και υγεία του οργανισμού από την βρεφική μέχρι και την προχωρημένη ενήλικη ηλικία. Όμως την περίπτωση που οι ρυθμοί της ενήλικης ζωής είναι τέτοιοι ώστε μία τέτοια δίαιτα να είναι δύσκολο να επιτευχθεί τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμπληρώσουν τις ανάγκες του οργανισμού.

Ενήλικη γυναίκα

Το γυναικείο σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αντρικό, αλλά χρειάζονται περίπου τις ίδιες ποσότητες πρωτεϊνών και περισσότερο σίδηρο ιδιαίτερα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περιοριστικές σε θερμίδες δίαιτες που πολλές γυναίκες ακολουθούν έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη λήψης σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Αν για παράδειγμα προσλαμβάνουν χαμηλές ποσότητες χοληστερίνης μπορεί να αναπτύξουν ανωμαλίες της εμμήνου ρύσης (περίοδος), υπογονημότητα, γρήγορη εμμηνόπαυση καθώς και οστεοπόρωση. Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για αυτό οι γυναίκες που έχουν στα άμεσα σχέδια τους μα μείνουν έγκυες πρέπει να ακολουθούν μία σωστή ισορροπημένη διατροφή αρκετούς μήνες πρίν.

Διατροφικές ανάγκες για τις γυναίκες

Ασβέστιο, Σίδηρος & Ψευδάργυρος αποβάλλονται σε ένα φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Ασβέστιο & Μαγνήσιο βοηθούν στην ελάττωση των πόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι βιταμίνες Κ & D, το Βόριο, ο Ψευδάργυρος, ο Χαλκός & το Μαγγάνιο συμβάλλουν για την θεμελίωση γερών οστών. Η βιταμίνη C& οι Β βιταμίνες είναι απαραίτητες τουλάχιστον για τις συνιστώμενες ποσότητες για την διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Αντισυλληπτικά χάπια

Στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχει παρατηρηθεί μεταβολή στις διατροφικές τους ανάγκες κάτι το οποίο έχει παρουσιάσει αρνητικές συνέπειες στις κοπέλες κατά την διάρκεια της εφηβείας. Στην περίπτωση που υπάρχει ανησυχία για την αύξηση βάρους, συστήνεται μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά σε σχέση με τα φρούτα, αφού τα λαχανικά παρέχουν λιγότερες θερμίδες. Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τα επίπεδα του χαλκού στο αίμα έτσι τα συμπληρώματα χαλκού δεν είναι απαραίτητα, στην περίπτωση όμως που κάποια κοπέλα χρησιμοποιεί προβιταμίνες, να προσέχουν να μην περιέχουν πάνω από 1mgχαλκού. Αποφεύγουμε και τις υψηλές ποσότητες σιδήρου στην περίπτωση ελαφριάς εμμήνου ρύσης. Οι ποσότητες βιταμίνης Α στο αίμα αυξάνονται όταν χρησιμοποιούνται αντισυλληπτικά χάπια. Οι αυξημένη ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στο έμβρυο έτσι οι γυναικολόγοι συστήνουν να σταματάει η λήψη αντισυλληπτικών για τουλάχιστον 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη.

 

Ενήλικες άνδρες

Οι δραστήριοι άνδρες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τις γυναίκες και στην περίπτωση που θέλουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή για τουλάχιστον 4 μήνες πρίν την επικύηση. Το διάστημα αυτό μπορεί να φαίνεται μεγάλο όμως χρειάζονται τουλάχιστον 100 ημέρες για να υποβληθούν τα κύτταρα στους όρχεις με σκοπό να δημιουργηθούν τα σπέρματα. Έτσι κατά τη διάρκεια αυτή η κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου πρέπει να ελαττωθεί ή ακόμα καλύτερα να διακοπεί τελείως.

Διατροφικές ανάγκες για τους άνδρες

Οι παρακάτω θρεπτικές ουσίες βοηθούν στην καλύτερη σεξουαλική ζωή καθώς και στην γονιμότητα.

Οι βιταμίνες Α, C, E,Fκαι το Φιλικό οξύ είναι απαραίτητα για την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Το Ασβέστιο, το Μαγνήσιο, ο Ψευδάργυρος, το Θείο  & οι βιταμίνες C & B12 παρουσιάζονται στο σπέρμα και συμβάλλουν στην γονιμότητα. Το Σελήνιο & ο Ψευδάργυρος είναι απαραίτητα για την ανοικοδόμηση του σπερματικού υγρού. Το Μαγνήσιο, ο Ψευδάργυρος & η βιταμίνη Β6 βοηθάει αν έχει παρουσιασθεί μείωση της λίμπιντο.