“Εύκολοι” τρόποι αδυνατίσματος… Χάνουμε κιλά ή ελπίδες, χρόνο & χρήματα;

Με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου “ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ”, που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18/6/08 καθώς και τις διαφημίσεις, άλλες εκπομπές σε τοπικό κανάλι και προβολές για το λεγόμενο τέστ τροφικής δυσανεξίας, ως Διατροφολόγος καθώς και ως τηλεθεάτρια θα ήθελα να ενημερώσω παρουσιάζοντας  τα αποτελέσματα της έρευνάς αυτής που έκαναν στην συγκεκριμένη εκπομπή για τους  διάφορους τρόπους αδυνατίσματος που διαφημίζονται και δίνονται τόσο εύκολα στο κόσμο καθώς και για το πόσο έγκυρα είναι τα τεστ δυσανεξίας που δείχνουν ποιές τροφές μας παχαίνουν.


 

Στο 1ο κομμάτι της εκπομπής παρουσίασαν ένα πείραμα που έκανε ομάδα 5 γνωστών επιστημόνων Διαιτολόγων- Διατροφολόγων(Μανωλαράκης,Ζουμπανέας, Κολφάς, Κούργια, Τούμπη) σε 23 γυναίκες. Οι 23 αυτές γυναίκες μοιράστηκαν σε 3 ομάδες, στην 1η ομάδα χρησιμοποιήθηκαν οι γνωστές «βερμούδες αδυνατίσματος» ως μέθοδος αδυνατίσματος, στην 2η ομάδα μία γνωστή «κρέμα αδυνατίσματος» και στην 3η ομάδα το «τσάι αδυνατίσματος».  Η έρευνα διήρκησε 1 μήνα κατά τον οποίο υπήρχε συνεχής εποπτεία των Διαιτολόγων- Διατροφολόγων έτσι ώστε να μην γίνει καμία αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των γυναικών και να έχουν έγκυρα αποτελέσματα.

 

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Για την 1η ομάδα που χρησιμοποίησε τη βερμούδα υπήρξε 100% αποτυχία. Καμία από τις γυναίκες που συμμετείχε  δεν έχασε ούτε πόντους ούτε κιλά και αναφέρθηκαν ενοχλητικά συμπτώματα όπως εφίδρωση και φαγούρα που όμως τους προκαλούσε την εντύπωση ότι είχαν αποτελέσματα.

Η 2η ομάδα που χρησιμοποίησε μία γνωστή κρέμα είχε 60% αποτυχία με το 40% να καταφέρει να χάσει 1-3 πόντους με καθημερινή χρήση της κρέμας, χωρίς όμως απώλεια κιλών και λίπους.

Και η 3η ομάδα που χρησιμοποίησε το τσάι, είχε επίσης 100% αποτυχία. Θετικό στοιχείο η ενυδάτωση του οργανισμού, με παράπονα όμως για την άσχημη γεύση και ότι το κατανάλωναν με το ζόρι.

Στο 2ο μέρος της εκπομπής, παρουσίασαν  τη νέα μόδα αδυνατίσματος, που είναι το πολύ διαφημισμένο “τέστ δυσανεξίας”, που δείχνει ποιες είναι οι τροφές που παχαίνουν τον οργανισμό μας. Σημειώνουμε ότι το τέστ αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: 1) με ραβδί ή με μαγνητικές μπάλες και 2) με εξέταση αίματος. Το πείραμα εδώ ήταν πολύ ποιο εύκολο και τα αποτελέσματα εντελώς ξεκάθαρα. Να αναφέρουμε όμως, ότι το περιβόητο μηχάνημα για να χρησιμοποιηθεί δεν χρειάζεται ούτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο- διαιτολόγο, μικροβιολόγο ή άλλον ειδικό (βέβαια υπάρχουν και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται το δίπλωμα τους ως γιατροί ή άλλοι επιστήμονες και χρησιμοποιούν και προβάλλουν το συγκεκριμένο μηχάνημα)!

Η απεσταλμένη της εκπομπής επισκέπτεται γνωστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα το οποίο  έχει ένα σύγχρονο μηχάνημα Ιταλικής προέλευσης. Τα αποτελέσματα του τέστ μαζί με ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο βγαίνουν σε 5 λεπτά και εκτυπώνονται σε 5-6 σελίδες. Η ίδια κυρία επισκέπτεται 3 ημέρες αργότερα την εισαγωγική εταιρεία του ίδιου ακριβώς μηχανήματος στην Αθήνα. Τα τρόφιμα στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και από τα δύο εργαστήρια ήταν το ελαιόλαδο, γάλα και το αλεύρι. Και τα αποτελέσματα αυτών… ακριβώς αντίθετα!

Δηλαδή στην 1η εξέταση απαγορευόταν το ελαιόλαδο και το αλεύρι, ενώ επιτρεπόταν το γάλα ενώ στη 2η εξέταση επιτρεπόταν το ελαιόλαδο και το αλεύρι και απαγορευόταν το γάλα!

Η απεσταλμένη ρώτησε αν το μηχάνημα έχει περάσει από ελέγχους ISO και η απάντηση ήταν ότι στην Ιταλία από όπου είναι και η εταιρεία παραγωγής «Όχι, δεν έχει περάσει» ενώ στην Ελλάδα ήταν «Εννοείται! Σαφέστατα και έχει περάσει!». Τα συμπεράσματα τα αφήνω στην κρίση σας…

Το ίδιο άτομο εξετάστηκε από το ίδιο ακριβώς μηχάνημα και μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα μόλις 3 ημερών, για να αλλάξει κάτι. Κάτι βέβαια αλλάζει..και αυτό είναι το κόστος της εξέτασης που κυμαίνεται από 90- 600€!

Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι επιστημονικά υπάρχει ο όρος δυσανεξία που όλοι μας μπορεί να έχουμε σε κάποιο τρόφιμο. Όμως αυτή την εξέταση την κάνουν ειδικοί αλλεργιολόγοι για να δουν αν κάποιο άτομο με συμπτώματα όπως διάρροια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, κνησμό ή εμετούς, ενοχλείται από κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, το οποίο θα πρέπει να μην συμπεριλαμβάνεται στην διατροφή του για να μην έχει ενοχλήσεις και να είναι υγιής αλλά όχι για να αδυνατίσει! Άλλο αδυνάτισμα και άλλο αλλεργία!

‘Ετσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πλέον η «βιομηχανία αδυνατίσματος» είναι τόσο μεγάλη καθώς και η ανάγκη πολλών ατόμων να χάσουν γρήγορα και χωρίς κόπο κιλά, που πιστεύουν τον κάθε εύκολο τρόπο που τους παρουσιάζεται και είναι έτοιμοι να πληρώσουν όσο-όσο για την πραγματοποίηση του στόχου τους, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες και τα αποτελέσματα! 

Παραπληροφόρηση, αδυναμία και ευπιστία:Από τη μία ο κοινωνικός ρατσισμός για τα παχύσαρκα άτομα και η παρουσίαση και προώθηση του αδύνατου μοντέλου και από την άλλη τα άτομα που αναζητούν την εύκολη λύση, που δυστυχώς οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση! Όλοι αυτοί οι τρόποι αδυνατίσματος καθώς  και ακόμη περισσότεροι υπάρχουν και ευημερούν γιατί υπάρχει ζήτηση…!

Τα περιττά κιλά δεν φεύγουν τόσο εύκολα, από τη μία στιγμή στην άλλη και φυσικά δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο αυτό, αλλά πάνω από όλα η υγεία μας! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά το όνειρο τελειώνει πολύ γρήγορα και κάθε φορά η απογοήτευση και τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα! Αν εμπιστεύεστε ειδικούς επιστημόνες ερευνήστε, αν έχουν άδεια λειτουργίας και αν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν και προωθούν είναι αξιόπιστα! Και μην πιστεύετε ότι ακούτε από τον πρώτο τυχόντα, διασταυρώστε πληροφορίες και ρωτήστε για να μάθετε από ειδικούς και όχι από άσχετους!

Ακολουθήστε την υγιεινή ζωή και διατροφή,
αποκτήστε υπομονή και επίμονη και πάρτε τη σωστή απόφαση!!