Κρητική /Μεσογειακή Διατροφή & Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η Κρητική διατροφή συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με πολλές ασθένειες, συγκεκριμένα οι έρευνες έχουν δήξει ότι η μεσογειακή διατροφή η οποία περιλαμβάνει το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, συμβάλει στην προστασία κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέως εντέρου. Η κρητική διατροφή διατροφή λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας κατά των παθήσεων αυτών μειώνει την πίεση του αίματος, την χοληστερόλη, προλαμβάνει την θρόμβωση του αίματος και παρέχει προστασία κατά των ελεύθερων ριζών*.

Τι περιλαμβάνει η Κρητική/ Μεσογειακή Διατροφή;

Ποικιλία τροφών που παρασκευάζονται με απλούς τρόπους και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις του καθενός καθώς και στην τοπική διατροφή και περιλαμβάνει:

ü  Καθημερινή υψηλή κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, σαλατικά και όσπρια

ü  Υψηλή κατανάλωση σε τροφές πλούσιες σε άμυλο και φυτικές ίνες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά και οι πατάτες

ü  Μέτρια κατανάλωση σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι

ü  Μέτρια κατανάλωση σε ψάρι, πουλερικά και άπαχο κρέας

ü  Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών

 

Τι είναι η Κρητική/ Μεσογειακή Διατροφή;

Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» χαρακτηρίζει τη διατροφή ορισμένων περιοχών της Μεσογείου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960, κυρίως της Κρήτης, μερικές περιοχές της Ελλάδας και της Νότια Ιταλία. Ορισμένες έρευνες έδειξαν  ότι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής των πληθυσμών των περιοχών αυτών ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο, ενώ αντίθετα η στεφανιαία νόσος, ορισμένοι τύποι καρκίνου και άλλες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την διατροφή  ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί μία παράδοση αιώνων, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται απαραίτητα στις χώρες όπου γεννήθηκε. Μπορεί όμως πολύ εύκολα  να υιοθετηθεί από όλους  όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, είτε βρίσκονται σε χώρες όπου η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί παράδοση, είτε είναι κάτοικοι άλλων χωρών καθώς μπορούν να την προσαρμόσουν σύμφωνα με τις δικές τους διατροφικές συνήθειες. Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να ταιριάζει στη σημερινή πολυάσχολη κοινωνία του γρήγορου φαγητού.

 

Το Ελαιόλαδο

Κατέχει το κυριότερο λιπαρό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ολεικό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ.

Το ολεικό οξύ είναι σημαντικό διότι έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) ενώ μπορεί και διατηρεί τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL)  στο αίμα καθώς διατηρεί μία καλή ισορροπία μεταξύ των δύο. Το ολεικό οξύ απορροφάται γρήγορα στον γαστερεντερικό σωλήνα και βοηθάει στην παραγωγή χολής που είναι σημαντική για την πεπτική λειτουργία. Περιέχει επίσης σημαντικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και είναι ωφέλιμο για άτομα κάθε ηλικίας.

Η μαγειρική με ελαιόλαδο

Σε σύγκριση με άλλα ακόρεστα λιπαρά οξέα το ελαιόλαδο είναι σχετικά σταθερή ουσία κάτι που το καθιστά λιγότερο ευπαθές στην οξείδωση που μπορεί να αλλοιώσει τα ωφέλημα χαρακτηριστικά του. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε ΠΑΛΟ, ολεικό οξύ και σε φυσικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, έτσι το ελαιόλαδο είναι καλό για την μαγειρική και πολύ περισσότερο ωμό.

Πώς να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ωμό σε σαλάτες, ζυμαρικά ρύζι, σούπες, βραστό ή ψητό ψάρι/κρέας, πατάτες και λαχανικά, ή μαγειρεμένο σε σάλτσες, κρέας στο φούρνο, πίτσες. Λαχανικά, αλλά ακόμα και σε γλυκίσματα ή μπισκότα.

Σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία τροφών, καθώς επίσης και ποικιλία στις μεθόδους παρασκευής των τροφών. Το φαγητό έτσι γίνεται πιο ενδιαφέρον και νόστιμο- και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να δοκιμάσει κανείς τη διατροφή μεσογειακού τύπου.

 

*Οι ελεύθερες ρίζες είναι υψηλής αντίδρασης μόρια που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον οργανισμό καθώς επιτίθενται σε εσωκυτταρικά και εξωκυτταρικά συστατικά που διαταράσσουν την κυτταρική λειτουργία. Η βλάβη αυτή συμβάλει σημαντικά στην γήρανση του οργανισμού. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, καταρράκτης, παρακμή στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος.