Γάλα: Ελιξίριο υγείας με πολλές θαυμαστές ιδιότητες

Το γάλα από τα παλιά χρόνια θεωρούνταν ιδανικό για την ανακούφιση του γαστρεντερικού ερεθισμού, για την αυπνία και την υπερένταση. Το γάλα επίσης περιέχει βιολογικά ενεργά χημικά, όπως το ασβέστιο, που καταπολεμούν πολλά φάρμακα ενάντια στα προβλήματα υγείας.

Ιδιότητες του γάλατος

 • Αποτρέπει την οστεοπόρωση
 • Λειτουργεί ως καταπαυντικό για το στομάχι από τα φάρμακα και τις βαριές τροφές
 • Εμποδίζει ορισμένες μορφές καρκίνου
 • Αυξάνει την πνευματική ενέργεια
 • Καταπολεμά τις λοιμώξεις
 • Καταπολεμά την διάρροια
 • Προλαμβάνει την χρόνια βρογχίτιδα
 • Προλαμβάνει το πεπτικό έλκος
 • Αποτρέπει το σχηματισμό τερηδόνας

 

Το γάλα δρα σαν ελιξίριο για τα εύθραυστα κόκαλα που προκαλεί η οστεοπόρωση

 

Το γάλα έχει την δυνατότητα να προστατεύει από την οστεοπόρωση λόγω της υψηλής περιεκτηκότητας του σε ασβέστιο και όχι μόνο. Το γάλα είναι αποδεδιγμένο ότι βοηθάει καλύτερα στην οστεοπόρωση αφού το σώμα μας απορροφάει καλύτερα το ασβέστιο που προέρχεται από αυτό από τα συμπληρώματα διατροφής και τα χάπια. Το γάλα και το τυρί επίσης προλαμβάνουν το σχηματισμό τερηδόνας.

 

Το γάλα έχει αντικαρκινική δράση

 

Σύμφωνα με έρευνες το γάλα προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Αυτό συμβαίνει λόγω οτί το ασβέστιο που είναι το προστατευτικό συστατικό του γάλακτος, αποτοξινώνει τα χολικά οξέα στην εντερική περιοχή τα οποία συμβάλλουν στον καρκίνο. Το οξεόφιλο γάλα, το οποίο είναι υγρό γιαούρτι ζημωμένο από βακτήρια, είναι εξίσου αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Η καθημερινή επίσης κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται και με τα μικρά ποσοστά καρκίνου του στομάχου καθώς και των πνευμόνων.

 

Προλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα

 

Η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος σύμφωνα με έρευνες λιγοστεύει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιας βρογχίτιδας κυρίως στους καπνιστές. Η βιταμίνη Α που περιέχει το γάλα προστατεύει το αναπνευστικό επιθήλιο (τα κύτταρα στο τοίχωμα των πνευμόνων), προλαμβάνοντας μέχρι ενός σημείου τη χρόνια βρογχίτιδα και τον καρκίνο των πνευμόνων.

Το γάλα προφέρει καταπραυντική δράση για το έλκος

 

Τα λιπαρά του γάλακτος είναι πλούσια σε βιολογικά ενεργές προσταγλανδίνες τύπου Ε2 οι οποίες δρούν για την προσατσία του στομάχου και των εντερικών τοιχωμάτων, προστατεύοντας από τις επιθέσεις επικίνδυνων χημικών, όπως το οξύ και ο καπνός του τσιγάρου, που αποτελούν την βασική αιτία έλκους. Το γάλα βέβαια δεν θεραπεύει το χρόνιο έλκος όμως καταπραύνει τον πόνο. Το γάλα επίσης περιέχει προσχηματισμένα αντισώματα που καταπολεμούν τους ιούς και κάποιους παράγοντες οι οποίοι εξουδετερώνουν τα εντερικά μικρόβια.

 

Ιδανικό στις γαστρεντερικές λοιμώξεις

 

Το λίπος του γάλακτος περιέχει αντιμολυσματικούς παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη γαστρεντερικών ασθενιών, κυρίως της παιδικής διάρροιας. Η χρόνια διάρροια στα νεαρά παιδιά που πίνουν αποβουτηρωμένο γάλα θεραπεύεται γρήγορα μόλις αρχίσουν να πίνουν πλήρες γάλα. Όσο για τον κίνδυνο κατανάλωσης γάλακτος σε παιδιά που έχουν ήδη διάρροια, σύμφωνα με έρευνες το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προιόντα μπορούν να καταναλώνονται άφοβαστην διάρκεια της οξείας γαστρεντερίτιδας ως μέρος της διατροφής των παιδιών άνω των 6 μηνών.

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

 • Το αποβουτυρωμένο γάλα προφανών είναι καλύτερο για του ενήλικους διότι περιέχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με το πλήρες γάλα ακόμη και περισσότερο ασβέστιο. Επίσης το χαμηλό σε λιπαρά γάλα διεγείρει τα χημικά του εγκεφάλου ενώ το πλήρες τα καταστέλει. Και βέβαια περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες για την περίπτωση έλενχου βάρους και της χολυστερίνης
 • Το γάλα μειώνει την πίεση
 • Για μεγαλύτερη πνευματική απόδοση, 1 ποτήρι γάλα πρίν την κατανάλωση άλλων τροφών επιτρέπει στα μόρια των πρωτεινών του γάλακτος να πάρουν το προβάδισμα και να δημιουργήσουν διεγερτικά χημικά στον εγκέφαλο