Γρίπη: πρίν σε προλάβει, πρόλαβε την εσύ!

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά…από τη μία η γρίπη των χοίρων Τον τελευταίο καιρό τα θερμόμετρα έχουν τρελαθεί. Το πρωί κρυώνεις, το μεσημέρι σκάει ο τζίτζικας, το απογευματάκι έχει μία γλυκιά δροσιά και το βράδυ πάλι κρυώνεις. Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια να μην ξέρεις πώς να ντυθείς και κάπου εκεί καραδοκεί και το συνάχι. Απόφυγε το με μικρές και απλές κινήσεις.

Κάνε το εμβόλιο: το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από περίπου 200 ιούς που μολύνουν το αναπνευστικό. Αν έχεις παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται να κάνεις από νωρίς το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Πέραν του εμβολίου που έτσι κι αλλιώς δεν είναι 100% αποτελεσματικό, μπορείς να προφυλαχτείς από τους διάφορους ιούς του κρυολογήματος με τα εξής:

Πλύνε τα χέρια σου: θυμήσου πως ο πιο δημοφιλής τρόπος για να κολλήσεις ένα κρύωμα είναι το τρύψημο της μύτης ή των ματιών με τα μολυσμένα από κάποιο ιό χέρια, πλύνε τα χέρια σου μπρίν, μετά και κατά τη διάρκεια παρασκευής φαγητού, πρίν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά την επαφή με ζώα και τα περιττώματα τους και φυσικά μετά την επαφή με κάποιο συναχωμένο άτομο.

Σαπούνισε επιφάνειες, παιχνίδια και αντικείμενα που τα παιδιά βάζουν στο στόμα τους

Έχε πάντα διαθέσιμα μερικά υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια

Αν αισθανθείς την ανάγκη να φτερνιστείς ή να φυσίξεις τη μύτη σου, κάλυψε το πρόσωπο σου με ένα χαρτομάντηλο για να αποφύγεις τη διασκόρπιση των σταγονιδίων στο χώρο και να προστατεύσεις τους άλλους

Αν αισθανθείς αδυναμία, πάρε κάποια βιταμίνη ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσεις ταο ανοσοποιητικό σου

Κατανάλωσε τροφές και ροφήματα πλούσια σε βιταμίνη C: βρίσκεται άφθονη στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γρέιπφρούτ) αλλά και στις πιπεριές ή στις ντομάτες. Η βιταμίνη C προσφέρει τεράστια βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αναπλήρωσε τα υγρά του οργανισμού. Τα υγρά απομακρίνουν τις επιβλαβείς ουσίες και τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και βοηθούν στην παραγωγή της βλέννας. Σε μία προσπάθεια να αποφύγει το κρυολόγημα, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερα υγρά, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Γι’αυτό η κατανάλωση επιπλέον νερού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία. Άλλωστε η έλλειψη υγρών μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα και τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Δοκίμασε την εχινάκια (λέγεται εχινάτσια). Πρόκειται για ένα βότανοπου μπορείς να βρέις σε σταγόνες, χάπια, κάψουλες και που όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες που έγιναν, λειτουργεί προληπτικά εναντίον των κοινών ιών του κρυολογήματος.

Απόφυγε τους χώρους με πολύ καπνό και σκόνη και μείωσε το κάπνισμα για λίγες ημέρες. Ακόμη καλύτερααν το κόψεις τελείως. Ευκαιρία είναι!